Courages schampotest

Renare och friskare hår

Courage guidar dig bortom mineraloljor, silikoner och SLS.

Vi är vana vid att schampo ska löddra, lukta ”gott” och göra håret mjukt. De flesta schampon som vi hittar ute i handeln innehåller en mängd olika industriella kemikalier som gör att håret känns mjukt, men i själva verket är det en beläggning.

Många schampon innehåller kemikalier som sulfater, parabener, PEG, DEA, dioxiner samt mineralolja och silikoner. Parabener och PEG är konserveringsmedel, mineralolja och silikoner gör att håret känns mjukt, men i själva verket är det en beläggning. För att tvätta bort beläggningen krävs starka ämnen som SLS (Sodium Lauryl Sulfate), ett tvålämne som är basen i många schampon och flytande tvålprodukter. Det är starkt uttorkande. För att skydda sig producerar hårbotten mer fett, vilket gör att du upplever att du behöver tvätta håret oftare. Du kan tro att du har mjäll, men i själva verket är hårbotten uttorkad. Lösningen stavas: Byt ut ditt uttorkande schampo till ett schampo som ger näring till håret, eller sluta tvätta håret helt och hållet!

Courages panel har testat ett stort antal ekologiska schampon och tipsar om sina favoriter.

1. John Masters Organics Lavendel, 259 kr

Tidigare var jag tvungen att smörja in hårbotten med fuktighetskräm under vinterhalvåret. Efter fyra tvättar med detta schampo var problemet löst. Jag har testat många ekoschampon och alla John Masters schampon, detta är min favorit! (Kvinna, rödhårig)

 

 

2. Nea of Sweden,

Jag hade psoriasisliknande problem i hårbotten tidigare. Nu är de borta. Min sambo använder samma schampo. Hon är ekonörd och har testat ALLA ekoschampon. Det här är även hennes favorit. (Man, mörkhårig och kvinna blond)

 

3. Dr Organic Virgin Coconut Oil Schampoo, 95 kr

Detta ekoschampo är min favorit. Inget skräp och bra pris. (kvinna, blond utan hårproblem.)

 

 

 

4. John Masters Organics Zinc & Sage, 299 kr

Jag trodde att jag hade mjäll, men jag har bara känslig hårbotten. (Kvinna, mörkblond)

Jag kunde äntligen hitta ett ekoalternativ till Head&Shoulders. (Man, grått hår)

 

5.  Bruns schampo nr 01, 298 kr.

Jag har fett hår och förut var jag tvungen att tvätta håret varje dag. Nu håller mitt hår sig fräscht flera dagar och det doftar ljuvligt. (Kvinna, blont hår)

 

 

6. Rahua volymschampo, 369 kr

Mitt hår är flygigt och blir fort fett. Med Rahua har det fått stadga och jag behöver inte tvätta håret varje dag. (Kvinna, brunt hår)

 

 

 

Testade schampon som inte fått godkänt för person med känslig hårbotten:

Dessa schampo ger volym, men min hårbotten kliar efter en dag; Lavera Moisture & Care Shampoo, EcoCosmetics Volymgivande Schampo Lindblom & Kiwi, Faith in Nature Jojoba Shampoo mfl mfl.

Bruns Schampo nr 1: Doftar ljuvligt, men är tyvärr för starkt.

Klockargårdens Pulverschampo Naturell: Mitt hår blev strävt och luktar knepigt. Doften av tvättnötter påminner mig om när jag var magsjuk i Indien.

 

 

 

 

 

elisabeth.gudmundson@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *