Jag kämpar för ett värdigt liv. Från NOLLBO, Aluma nr 6, 2002

 

Fullborda aldrig ett negativt uttalande eller en negativ tanke. Då sår du ett frö som kan slå rot, spira och till slut bli verklighet.

Efter tjugo års narkotikamissbruk och kriminella aktiviteter, hade många pessimistiska och självdestruktiva från slagit rot i min hjärna. Övertygad om att ”vanliga” människor genast märker vilken genomrutten uppenbarelse jag gestaltar. Därför blev jag minst sagt nervös inför föreställningen om att ge mig ut på Malmös gator för att sälja de hemlösas tidning.

I höstas träffade jag en god vän som hade lyckats med bedriften att sluta knarka. Han berättade att det inte alltid var lätt. I början hade han haft väldigt dåligt självförtroende. Därför bad han varje dag Gud om styrka och mod att våga möta människor utan rädsla och istället våga möta människor med kärlek. Eftersom jag hade en önskan om att sluta missbruka och våga leva utan droger började jag varje morgon med att be om mod och styrka.

Med detta som drivkraft och en bunt Aluma under armen gav jag mig ut i staden för att möta mina kunder. Fylld med fördomar om vad människor har för inställning till hemlösa.

”Stöd hemlösa och köp en tidning”, lyder min enkla vädjan och mitt säljargument.

Efter att i ett, vad jag uppfattade, rasande tempo hade sålt slut på tidningarna kände jag mig som pånyttfödd. Utanför Konsum vid Folkets park hade jag tjänat lite pengar men framför allt upplevt trettio positiva möten med människor. För det var så många lösnummer av Aluma som jag hade haft till försäljning. Varje kund hade ju besvarat min vädjan om hjälp för hemlösa och dessutom fått mig att inse att många ansåg att det jag höll på med var mycket behjärtansvärt. På natten sov jag bättre än jag gjort på mycket länge.

Före jul skrevs jag ut från avgiftningen på MAS. Jag hde tur som fick en plats på Malmös enda drogfria härbärge. Där bor jag med mina nya vänner som precis som jag drömmer om ett eget hem. Nu är det februari, och jag har inte börjat missbruka utan fortsätter kämpa för att få leva ett värdigt liv och stolt sälja Aluma – de hemlösas tidning.

Tack för ordet.

Håkan Forstén

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *